Kategoriat
Pääruoka Resepti

Pääsiäisen lammasruoat 2024

Lammas on pääsiäisen herkkua. Pääsiäislammasta ei ole pakko tehdä aina samoin, vaan lampaan voi valmistaa äärettömän monella eri tapaa ja entistä herkullisemmin. Blogissa olenkin useaan otteeseen julkaissut lampaanlihareseptejä. Tässä vuosien 2021 ja 2022 tapaan tiivistelmä parhaista lammasruoista pääsiäisruokien suunnittelua varten!

Alkuviikosta kerkiää vielä kauppaan ostamaan pari kiloa lammasta, ja valmistamaan sen pääsiäisenä näiden herkullisten reseptien mukaan. Jokaiselle pääsiäisviikonlopun päivälle riittää oma reseptinsä.


Uuniin

Särä

Perisuomalainen särä on mitä oivallisin vaihtoehto pääsiäislampaaksi. Perunoiden ja suolan lisäksi muita aineita ei tarvita, joskin puinen säräkaukalo tekee lampaasta entistäkin maukkaamman. Lammasta on suolattava ensin muutama päivä, eli nyt on mentävä äkkiä kauppaan.

Karitsaa roomalaisittain

Abbacchio alla romana on perinteinen roomalainen tapa valmistaa karitsaa. Ammoisina aikoina karitsaa ei saanut teurastaa muulloin kuin jouluna ja pääsiäisenä – siitä joulu- ja pääsiäisherkun maine!

Kleftiko

Kleftiko on lammasruoista perinteisimpiä ja myös herkullisimpia. Vieno mausteisuus korostaa lampaan makua. Leivinpaperissa valmistettuna lampaanlihasta tulee erityisen mehevää.

Kleftiko.

Rendang

Indonesialainen rendang on äänestetty muutamaan otteeseen maailman parhaaksi ruokalajiksi. Lampaanlihalla rendangista tuleekin täydellinen. Rendangissa liha ensin hautuu mausteisessa kastikkeessa, ja nesteen haihduttua pois paistuu pinnaltaan kookosrasvassa.

Rogan josh-curry

Tulisen ruoan ystävälle rogan josh on varma valinta. Pelkästään kuivilla mausteilla tehtävä curry on hyvin punainen ja tulinen, mutta samalla erityisen maukas.

Rogan josh.

Birria-pata

Pääsiäisen tacoihin, tortilloihin, burritoihin tai quesadilloihin sopii hyvin täytteeksi täyteläinen birria-pata. Tässä on kuitenkin tärkeänä ainesosana anchochili, jota ei nähdäkseni saa Suomesta kuin Heinon tukusta. Hop hop kauppaan!

Karahi-curry

Lammaskarahi on lammasta yksinkertaisessa tomaattisessa curryssä. Yksinkertaisilla raaka-aineilla saadaan aikaan hyvin maukas lopputulos.

Karahi lampaasta.

Vanhat vaatteet

Jos muista lammasruoista jää jämäksi lihaa, voi pääsiäismaanantaina tehdä jämistä kuubalaisen ropa vieja-padan. Erityisesti särän ja kleftikon jämät sopivat.


Leivontaa

Lammaspiiras

Lampaan jauheliha on yhtä hyvää kuin kokolihakin. Kreetalla pieneksi silputtu lampaanliha yhdistyy ricottamaiseen juustoon ja minttuun, ja tämä seos leivotaan herkullisen piiraan sisään. Kotimainen rahkavoitaikina soveltuu hyvin piirakkataikinaksi.

Lahmacun-piiras

Turkkilaiseksi pizzaksikin kutsuttu lahmacun päällystetään milläpä muulla kuin hyvin maustetulla lampaan jauhelihalla.

Lahmacun.

Qutab-piiras

Azerbaidjanilainen qutab-piiras sisältää miedosti maustettua lampaan jauhelihaa. Päälle tarvitsee vain voita, sumakkia ja granaattiomenan siemeniä.


Pannulle

Alinazik kebab

Alinazik kebab on kuin parempi versio sulttaanin nautinto eli hünkar beğendi -padasta. Tomaattisessa kastikkeessa kypsennetty lampaanliha tarjotaan jogurttisella munakoisopedillä.

Alinazik kebab.

Juustokuminalammas

Juustokumina ja lammas sopivat yhteen. Tässä uiguurien juustokuminalampaassa, zi ran yang rou, 孜然羊肉, onkin reilusti juustokuminaa. Paahda pikaisesti pannulla, ettei liha kerkiä sitkistyä. Älä pelkää mediumia.


Grilliin

Chuan-varras

Uiguurien perinneruoka chuan, 串, toimii erityisen hyvin lampaalle. Pieniksi paloiksi pilkottu lampaanliha varrastetaan ja peitetään paahdetulla, murskatulla juustokuminalla ja chilirouheella herkullisiksi suupaloiksi.

Mtsvadi-varras

Mtsvadi-varras, მწვადი, on georgialainen lihavarras, venäläisen saslikin alkuperäismuoto. Yksinkertaiset maut antavat tilaa lampaan omalle maulle. Tästä ei liha parane.

Köfte kebab -vartaat

Turkkilaiset lampaan jauhelihasta valmistetut maukkaat kebabit sopivat grillin käyttöönottoon erinomaisesti.

Köfte kebab.

Muuta

Khinkali-nyytit

Khinkalit, ხინკალი, ovat georgialaisia nyyttejä, joiden sisään kannattaa laittaa lampaanlihaa. Valmistaminenkin on yllättävän nopeaa.


Jälkiruoaksi

Jälkiruoaksi tietysti perinteinen pasha.

Jätä kommentti