Kategoriat
Kreikka Pääruoka

Kleftiko

Kleftiko, κλέφτικο, on varmaankin tunnetuimpia ja myös klassisimpia kreikkalaisia liharuokia. Se on versio tutusta rosvopaistista, sillä perinteisesti se on tehty rosvopaistin tapaan maakuopassa hiilloksella. Uunissa valmistettaessakin se kääritään voipaperiin ja folioon. Nimenomaan paperikääre on tuttu näky Kreikassa kun annos tuodaan pöytään.

Liha kannattaa marinoida ensin yön yli, ja sitten paistaa pitkään suhteellisen alhaisella lämmöllä. Marinadi koostuu erityisesti rosmariinista, valkosipulista ja kanelista.

Kreikkalaisetkin käyttävät italialaisten tapaan juustoa tuomaan umamia ruokaan. Kleftikossa käytetään perinteisesti kefalotirijuustoa, joka on tehty lampaan ja vuohen maidosta. Jos kefalotirijuustoa ei löydy, sen voi korvata pecorinolla. Ainakin isommissa marketeissa on alkanut nykyään näkymään kefalotirijuustoa.

1 kglampaan paistia
1/2 dloliiviöljyä
1sitruunan mehu ja kuori
4rosmariininoksaa silputtuna
2yksikyntistä valkosipulia silputtuna
2sipulia rouheasti pilkottuna
1 tlkanelia
1 1/2 rklmerisuolaa
100 gkefalotirijuustoa
Kleftikon ainekset.

Pilko lammas suhteellisen isoiksi kuutioiksi, jopa 5 cm sivultaan. Lampaaksi kannattaa valita lihaa, jossa on myös kunnolla rasvaa. Lampaanrasva on lampaanlihan juju.

Muut ainekset paitsi lammas, sipuli ja kefalotirijuusto kuuluvat marinadiin. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja anna suolalle hieman aikaa liueta sitruunamehuun. Sekoita marinadi ja lammas keskenään, ja anna muhia yön yli tai vähintäänkin pari tuntia. Kyllä kleftikon illaksi saa valmiiksi, jos aamulla vielä muistaa aloittaa toimet.

Nelisen tuntia ennen ruoka-aikaa aloita paistaminen. Lämmitä uuni 170 asteeseen. Kääri muutama lihanpala, vähän pilkottua sipulia ja kefalotirijuustoa aina yhteen voipaperikääröön. Voit myös lisätä perunoita jos haluat. Käytä kiinteitä perunoita ja laita ne käärön alimmaiseksi.

Käärö valmistuu. Marinoitua lammasta, sipulia ja kefalotirijuustoa.

Peitä ja sulje käärö. Käytä apuna foliota. Paista kääröjä nelisen tuntia astiassa, jonka pohjalla on ritilä pitämässä ne irti pohjasta.

Juuri ennen tarjoilua kuumenna grillivastus niin kovaan lämpötilaan kuin pystyt. 300 asteessa saa parhaat tulokset. Avaa kääröt niin, että liha saa vastuksesta vähän väriä.

Herkuttele suussa sulava lampaanliha riisin tai perunoiden kera. Päälle sopii myös lehtipersiljasilppu.

Jätä kommentti