Kategoriat
Kastike Meksiko

Mole poblano

Mole on yleisempi meksikolainen termi kastikkeelle, mutta Meksikon ulkopuolella mole-termillä viitataan usein Pueblasta kotoisin olevaan moleen, mole poblanoon.

Aidossa molessa käytetään erilaisia meksikolaisia kuivattuja chilejä, kuten ancho-, guajillo– ja poblanochilejä. Chileistä tehdään pyree, jota sitten käytetään lopullisessa kastikkeessa. Tässä reseptissä käytin kuitenkin peruschilirouhettani muiden mausteiden seassa, sillä oikeita chilejä ei kaapistani löydy. Pitänee tilata!

Tämä resepti oli ensimmäinen yritys molekastikkeeseen, ja käytin sen pohjana montaa eri reseptiä. Lopputulos oli hyvä, mutta siinä lienee parantamisen varaa. Päivittelen reseptiä sitten, kun keksin siihen parannusta.

1 dlmantelirouhetta
1 dlsuolapähkinöitä huuhdeltuna
1/2 dlkurpitsansiemeniä
1 dlrusinoita
2 rklpaahdettuja seesaminsiemeniä
1 rklgochugaru-chilihiutaleita
1/2 tlchipotlechilijauhetta
1/2 tlkanelia
1/2 tlaniksensiemeniä
1/2 tlkokonaisia mustapippureita
5kokonaista neilikkaa
4kokonaista maustepippuria
1/2 tlkorianterinsiemeniä
1/2 tltimjamia
1/2 tlmeiramia
2laakerinlehteä
1iso tomaatti
3yksikyntistä valkosipulia
1iso salottisipuli
1pala vaaleaa leipää
3riviä Fazerin tummaa suklaata (47 %)
8 dlkanalientä
1 dl rypsiöljyä
Molen ainekset.

Tässä kastikkeessa on niin monta ainetta, että ne kannattaa mitata etukäteen ja laittaa esille käytettäviksi. Ne myös kannattaa ryhmitellä niille tehtävien asioiden mukaan: Mantelit, kurpitsansiemenet ja rusinat paahdetaan, ja sitten sekoitetaan suolapähkinöiden ja seesaminsiementen kanssa. Kokonaiset mausteet paahdetaan toisessa erässä, ja sitten jauhetaan maustemyllyssä muiden mausteiden ja yrttien kanssa. Sipulit ja tomaatti paistetaan yhdessä.

Mausteet, lukuunottamatta timjamia, laakerinlehteä ja meiramia.
Siemenet ja pähkinät, paitsi seesaminsiemenet.

Paahda ensin rusinat ja paahtamattomat pähkinät, eli mantelit ja kurpitsansiemenet. Varo polttamasta pähkinöitä, mutta niitä saa kyllä paahtaa pannulla noin minuutin. Paahtamisen jälkeen niihin voi sekoittaa suolapähkinät, joista on huuhdeltu liika suola pois, sekä valmiiksi paahdetut seesaminsiemenet.

Paahda sitten kokonaiset mausteet. Tässä kannattaa käyttää aikaa parisen minuuttia, mutta muistaa sekoittaa koko ajan etteivät mausteet pala. Kun ne on paahdettu, jauha ne maustemyllyssä pieniksi laakerinlehtien kanssa. Lisää lopuksi meirami, timjami, chilirouhe, kaneli ja chipotlechilijauhe. Pyöräytä maustemyllyä muutaman kerran mausteiden sekoittamiseksi.

Seuraavaksi pilko sipulit pieneksi ja tomaatti rouheasti paloiksi. Kuumenna kaikki öljy pannulla ja lisää sipulit. Paahda niitä hetki melkein ruskistumiseen saakka, ja lisää sitten tomaatti. Paahda tomaattia hetki ja lisää lopulta mausteseos.

Kymmenen-kahdenkymmenen sekunnin kuluessa, etteivät mausteet pala, lisää kanalientä. Tässä vaiheessa kastikkeen voi myös siirtää kattilaan jatkokäsittelyn helpottamiseksi. Lisää loppukin kanaliemi, sekä pähkinät ja rusinat. Anna pähkinöiden hetki pehmentyä.

Kun pähkinät ovat pehmentyneet, voit lisätä vaalean leivän paloina ja soseuttaa kastikkeen ensimmäistä kertaa sauvasekoittimella. Jos ainekset eivät soseutu kunnolla, kannattaa keittämistä jatkaa puolisen tuntia, ja soseuttaa sitten uudelleen.

Keitä kastiketta kokoon niin että saat siitä halutun paksuista. Lisää lopuksi suklaa.

Mole sopii erinomaisesti kastikkeeksi esimerkiksi paistetulle tai grillatulle kanalle. tarjoa kana molekastikkeessa riisin kera.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s