Kategoriat
Pääruoka Resepti Suomi

Särä

Särä valittiin jo 1970-luvulla yhdeksi Suomen seitsemästä matkailuihmeestä. Särä on eteläkarjalainen lammasruoka, jossa lammas valmistetaan puisessa säräkaukalossa. Säräkaukalo tuo ruokaan hieman savuaromia.

En veistänyt säräkaukaloa itse, vaan tilasin sen Lions Club Lemiltä. Hyvin toimii! Säräperinne elää vahvimpana Lemillä, jossa särää saa myös useammasta ravintolasta.

Särä tarkoittaa sekä puista kaukaloa, jossa ruoka valmistetaan, sekä itse ruokalajia. Särän ainekset ovat yksinkertaiset: lammasta, suolaa ja perunoita. Muuta ei tarvitsekaan!

Särä pitäisi valmistaa leivinuunissa, mutta valmistus onnistuu myös tavallisessa uunissa.

2 kglampaan paistia
150-250 gmerisuolaa
1/2 lvettä
1 kgperunoita
Särän ainekset.

Särän valmistus vaatii aikaa. Ensin lampaanliha on suolattava suolaliemessä. Yleensä resepteissä käytetään noin 10 % suolaa lampaanlihan painoon nähden. Hieman pienempikin määrä, 5-10% välillä, kuten tässä reseptissä, toimii kuitenkin myös.

Tyypillisissä resepteissä suola hierotaan lihan pintaan, mutta minusta suolaliemellä saa tasaisemman suolauksen. Suolaliemen suolapitoisuuden on hyvä olla sama kuin suolan suhde lihaan tavallisessa suolauksessa. Liuota suola veteen ja upota lammas nesteeseen. Laita liha suolautumaan jääkaappiin useammaksi päiväksi. Kahdesta neljään päivään on hyvä aika.

Kun valmistuksen aika tulee, huuhtele lampaan pinnasta ylimääräinen suola pois kiehuvalla vedellä. Asettele lammas kaukaloon ja laita uuniin.

Leivinuunissa kaukalon alle tulee laittaa tuoreita leppäpulikoita, jotta kaukalo ei pala koskiessaan uunin pohjaan. Lepästä tulee lisäkai hyvää savuaromia lihaan.

Ruoka-aineiden hankintaa.

Leivinuunin kannattaa alussa olla hieman yli 200 astetta. Tavallisessa uunissa särä pitää ruskistaa noin 250-300 asteessa kummaltakin puolelta, ja muu kypsennys tapahtuu 175 asteessa. Ruskistukseen kannattaa varata aikaa puolisen tuntia. Puolessa välissä liha käännetään. Kun puoli tuntia on kulunut, laita kaukalon päälle folio.

Itse kypsennyksessä menee 4-5 tuntia. Kun liha alkaa hajoamaan, laita sen alle puoliksi keitetyt perunat. Perunat imevät lientä itseensä ja samalla kypsyvät.

Kun perunat ovat läpikypsiä ja särä hajoaa, kaikki on valmista. Tarjoile suoraan säräkaukalosta.

Jätä kommentti