Kategoriat
Iran Lisäke Resepti

Chelow ja tahdig eli iranilaisen riisin alkeet

Iranilaiset riisilisukkeet voi jakaa karkeasti kolmeen tyyppiin:

  • Chelow (چلو), höyrytetty riisi
  • Pulaw (پلو), pilahvi eli mausteiden kanssa liemessä valmistettu riisi
  • Tahdig (ته دیگ), chelown valmistuksessa valmistusastian pohjaan muodostuva maukas ja rapea riisikerros

Näistä chelow ja tahdig ovat läheisessä yhteydessä toisiinsa, sillä periaatteessa aina valmistettaessa chelowta muodostuu pannun pohjaan myös tahdig, joka sananakin tarkoittaa pannun pohjaa.

Vaikka höyrytetyssä riisissä ja pilahvissa erityisesti riisinjyvien pitämisessä irti toisistaan on omat vaikeutensa, oikein rapea ja maukas tahdig on näistä erityisen hankala valmistaa. Rapea herkku muodostuu pannun pohjalle, josta sen muodostumista ei pysty valmistusaikana tarkkailemaan. Tahdig onnistuu vain, mikäli käyttää hyvää reseptiä tai on aiheesta paljon kokemusta.

Tekemättä mitään erityistä, chelowta valmistettaessa muodostuu aina jonkun sortin tahdig pannun pohjalle. Tahdigin muodostumisen ja maun parantamisen osalta on kuitenkin erilaisia tekniikoita. Tyypillisimmät valmistustavat ovat

  • Pelkkä voi pohjalla,
  • jogurtin sekoittaminen pohjakerroksen riisiin,
  • kananmunan sekoittaminen pohjakerroksen riisiin, ja
  • pohjakerroksen tekeminen muusta kuin riisistä, kuten lavash-leivästä tai perunasiivuista.

Lisäksi kaikki valmistustavat voi tehdä joko ilman sahramia tai sen kanssa. Yllämainituista rapein tahdig muodostuu pelkällä voilla, ja kananmunalla tehtävä tahdig jää vähemmän rapeaksi.

Rapea riisi paistoastian pohjalla herkkuna ei rajoitu iranilaiseen keittiöön. Kantonilainen saviruukkuriisi perustuu aivan samaan ilmiöön, ja riisin paras osa on juuri rapsakka pohjalle muodostunut riisi. Irania lähempää azerbaidjanilaisessa shaahin pilahvissa lavashleivästä muodostuva pohjakerros muistuttaa kovasti lavashleivästä tehtävää tahdigia.

Chelow.
6 dlhyvää basmatiriisiä
3 + 3 rklsuolaa
3/4 dlvoita
vettä
(1/2 tlsahramia)
jogurttipohjalla:
1/2 dlturkkilaista jogurttia
munapohjalla:
3kananmunankeltuaista

Huuhtele riisiä, kunnes se ei enää värjää huuhteluvettä harmaaksi. Huuhteleminen poistaa irtonaisen riisijauhon, joka muuten voi saada riisinjyvät tarrautumaan toisiinsa.

Helpoiten huuhtelu tapahtuu kaatamalla runsaasti vettä riisin kanssa astiaan, ja sekoittamalla riisiä lusikalla. Vesi kaadetaan pois ja vaihdetaan uuteen. Kun uusi vesi ei enää hirveästi värjäydy, riisiä on huuhdeltu tarpeeksi.

Peitä riisi kylmällä vedellä ja lisää 3 rkl suolaa. Anna riisin liota vedessä 1-2 tuntia.

Riisin liottua huuhtele riisi kerran. Kiehauta 2 litraa vettä ja lisää veteen 3 rkl suolaa. Lisää veteen riisi ja keitä 5 minuuttia. Varmista lusikalla että riisi ei tartu kattilan pohjaan.

Valuta riisi siivilässä ja huuhtele riisiä kylmällä vedellä, jotta kypsyminen loppuu heti.

Lämmitä kasarissa voi ja 3/4 dl vettä.

Mikäli käytät jogurttia tai kananmunaa, ota riisistä erikseen 2-3 dl ja sekoita jogurtti tai kananmunankeltuainen riisiin.

Laita valmistusastian pohjalle kolme neljäsosaa voi-vesiseoksesta. Jos käytät pohjakerroksessa lisäaineita, lisää sitten pohjakerroksen riisi tasaiseksi kerrokseksi pohjalle.

Lisää seuraavaksi kylmällä vedellä huuhdeltu riisi keoksi pohjakerroksen päälle. Lisää riisi lusikalla tai kauhalla vähitellen, jotta riisi jää ilmavaksi keoksi. Tee keosta korkea äläkä anna riisin hirveästi koskettaa valmistusastian reunoja. Tee lopuksi riisikekoon sormella muutama reikä pohjaan asti.

Lisää keon päälle halutessasi sahramia.

Laita valmistusastia liedelle ja sulje se kannella, joka on tiivistetty keittiöpyyhkeellä. Keittiöpyyhe ei päästä höyryä karkaamaan, ja imee itseensä myös mahdollisesti kanteen tiivistyvän veden eikä anna veden tippua riisiin. Lämmitä astiaa puoliteholla kunnes kuulostaa siltä, että vesi-voiseos kiehuu pohjalla. Laita sitten liesi matalalle lämmölle.

Anna riisin höyryttyä noin tunnin verran. Tahdigkerroksen paksuus ja tummuus riippuu lämmöstä ja ajasta, mutta liialla lämmöllä ja ajalla pohjakerros voi palaa. Tässä onkin juuri valmistuksen vaikeus.


Valmistuksen vaikeustaso: Vaikea

Valmistusaika (aktiivinen/odotus): 20 min / 3 h

Raaka-aineiden hankinnan vaikeustaso: Helppo

Jätä kommentti