Kategoriat
Azerbaijan Pääruoka Resepti

Shaahin pilahvi

Shaahin pilahvi, shah plov, on azerbaijanilainen juhlaruoka. Pilahvi maustuu erityisesti sahramilla ja erilaisilla kuivahedelmillä ja pähkinöillä. Pilahvi höyrytetään uunissa lavashleivän sisällä siten, että lavashleivästä muodostuu rapea kuori.

Lavashleipää löytyy ainakin Lähi-Itään keskittyneistä marketeista, mutta tavallisistakin marketeista välillä joko lavashleipänä tai kebabrullaan tarkoitettuna wrappina.

Tärkeintä pilahvissa on hyvä basmatiriisi ja se, ettei riisi ole uuniin mennessä liian kosteaa. Huono riisi muuttuu helpommin mössöksi, josta jyvät eivät erotu toisistaan. Toisaalta liian kostea riisi muuttuu riisin laadusta huolimatta mössöksi.

400 gkanan paistileikettä
300 gbasmatiriisiä
330-senttistä lavashleipää
2isoa sipulia
1yksikyntinen valkosipuli
3-4 dlrusinoita, sultanarusinoita, kuivattuja luumuja, aprikooseja ja karpaloita jne.
2 dlpaahdettuja mantelilastuja, hasselpähkinöitä, saksanpähkinöitä, pinjansiemeniä jne.
1 tljauhettua juustokuminaa
1 tljauhettua korianteria
1 tlsahramia
3 + 2 rkl ja 1 tlsuolaa
6+6 dlvettä
200-300 gvoita
Shaahin pilahvin ainekset.

Huuhtele riisiä, kunnes se ei enää värjää huuhteluvettä harmaaksi. Huuhteleminen poistaa irtonaisen riisijauhon, joka muuten voi saada riisinjyvät tarrautumaan toisiinsa.

Helpoiten huuhtelu tapahtuu kaatamalla runsaasti vettä riisin kanssa astiaan, ja sekoittamalla riisiä lusikalla. Vesi kaadetaan pois ja vaihdetaan uuteen. Kun uusi vesi ei enää hirveästi värjäydy, riisiä on huuhdeltu tarpeeksi.

Peitä riisi kylmällä vedellä ja lisää 3 rkl suolaa. Anna riisin liota vedessä tunnin verran.

Valuta riisistä vesi pois ja kiehauta litra vettä. Lisää keitinveteen 2 rkl merisuolaa ja keitä riisiä vedessä 5 minuuttia.

Valuta riisistä vesi, huuhtele riisiä kylmällä vedellä ja levitä riisi jäähtymään leivinpaperille.

Silppua sipuli pieneksi. Pilko aprikoosit ja mahdolliset muut isommat kuivahedelmät siivuiksi. Rusinat ja karpalot voi käyttää sellaisinaan.

Liota sahramia kylmässä vedessä vartin verran.

Pilko kana suupaloiksi. Ruskista kananpalat voissa ja siirrä ne sivuun. Ruskista sipulit samassa rasvassa ja lisää lopulta kuivahedelmät, pähkinät, juustokumina, korianteri ja sahrami vetensä kera. Haihduta sahramin vesi pois. Sekoita sekaan kanat.

Sekoita kana-hedelmä-pähkinäseos jäähtyneeseen riisiin.

Voitele sopiva vuoka. Irtopohjavuoka toimii hyvin. Voitele myös lavashleivät toiselta puoleltaan ja täytä niillä vuoan pohja niin, että ylimääräistä leipää jää ulkopuolelle peittämään myös pilahvin pinta. Leivän taittelussa täytyy käyttää mielikuvitusta, jotta reunasta tulee kaunis.

Kaada kana-riisiseos leipien reunustamaan vuokaan. Taittele ylijäävä leipä riisin päälle. Voitele pinta.

Paista uunissa 180 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes leivän pinta on ruskeaa.

Avaamaton pilahvi.
Avattu pilahvi.

Valmistuksen vaikeustaso: Vaikea

Valmistusaika (aktiivinen/odotus): 40 min / 2 h

Raaka-aineiden hankinnan vaikeustaso: Helppo

Jätä kommentti