Kategoriat
Resepti Turkki

Lahmacun eli turkkilainen pizza

Lahmacun tai lahmajoun Turkissa ja lamadjo Armeniassa ovat georgialaisen hatšapurin tapaan pizzan sukulaisia. Samantyyppinen ruoka löytyy myös muualta Lähi-Idästä. Ohut taikinapohja päällystetään vihanneksista, mausteista ja lampaan jauhelihasta tehdyllä massalla, ja paistetaan uunissa pizzan tavoin. Pizzasta ja hatšapurista poiketen lahmacun ei sisällä juustoa, vaan pelkkää lihaa!

Taikinapohjan teko on myös helpompaa kuin täydellisen pizzapohjan metsästys, sillä flatbreadtyyppinen, reunoilta rapea pohja on täydellinen lahmacunissa. Samankaltaista pohjaa voisi käyttää myös Flammkuchenissa.

Lahmacun tarjoillaan vihannesten, kuten tomaatin, kurkun ja lehtipersiljan, kanssa, ja lahmacun kääritään näiden ympärille. Tyypillisimmillään täyte on lehtipersiljaa ja sumakilla maustettua sipulia. Lopuksi koko komeus viimeistellään puristuksella sitruunamehua.

5 dl00-jauhoja
2 1/2 dllämmintä vettä
1 1/2 rkloliiviöljyä
1 psskuivahiivaa
1 1/2 tlsuolaa
Taikinan ainekset.

Sekoita jauhot, hiiva ja suola keskenään. Tee keskelle kuoppa, johon kaadat lämpimän veden ja oliiviöljyn.

Sekoita ainekset tasaisiksi keskenään ja vaivaa taikinaa joko käsin tai yleiskoneella niin, ettei se enää tartu käsiin tai astian reunoihin.

Anna kohota puolisen tuntia.

400 glampaan jauhelihaa
1pieni sipuli
1/4paprika
1tomaatti
1yksikyntinen valkosipuli
1 rklturkkilaista baharat-mausteseosta
1/2 puskatuoretta (lehti)persiljaa
1 tlsuolaa
Täytteen ainekset.

Pilko tomaatti, paprika, sipuli ja valkosipuli mahdollisimman pieneksi. Tarkoitus ei ole tehdä sosetta, vaan jättää hieman tekstuuria tuntuviin ja näkyviin. Silppua samoin lehtipersilja mahdollisimman pieneksi.

Sekoita jauheliha, persilja, valkosipuli, baharatmausteseos ja suola keskenään rikkoen jauhelihan rakennetta. Kun jauheliha on koostumukseltaan lihapullataikinan omaista, lisää paprika, tomaatti ja sipuli.

Kokoaminen

Lahmacunin kokoaminen tapahtuu pizzan tapaan. Lämmitä ensin uuni 250 asteeseen.

Jaa taikina kuuteen osaan ja tee taikinasta palloja. Kauli pallot yksi kerrallaan mahdollisimman ohuiksi levyiksi.

Jaa myös lihamassa kuuteen osaan. Levitä kukin osa taikinan päälle lusikalla. Peitä lähes koko taikina reunaa myöten lihamassalla.

Paista kutakin lahmacunia uunissa alimmalla tasolla 5-7 minuuttia. Laita sitten vielä grillivastus päälle, ja ruskista päällys minuutin kuumennuksella.

Tarjoile sitruunalohkojen, lehtipersiljan ja sumakilla maustetun tuoreen sipulin kanssa. Täytä lahmacun pöydässä ja kääri se täytteiden ympärille.

Kääräisty lahmacun.

Jätä kommentti