Kategoriat
Kiina Pääruoka Resepti Thaimaa

Nautaa osterikastikkeessa

Naudanlihaa osterikastikkeessa löytyy sekä kiinalaisten että thaimaalaisten ravintoloiden valikoimista. Annos on hyvin yksinkertainen sekä mauiltaan että valmistukseltaan. Valmistus käy myös nopeasti.

Thaimaalainen annos on nimeltään neur phad nam man hoy (ผัดเนื้อน้ำมันหอย). Alunperin annos on kuitenkin kantonilainen ruoka Kiinasta ja kulkee nimellä hao you chao niu rou (蚝油炒牛肉). Thaimaalaisessa keittiössä annos on jokseenkin samanlainen kuin Kiinassa, mutta saattaa sisältää chilipaprikaa, jota Kiinassa annokseen ei lisätä.

Koska osterikastike on ruoassa suuressa roolissa, sen laatuun on hyvä panostaa. Tavallisesta marketista löytyvät osterikastikkeet (esim. Blue Dragon) eivät ole kummoisia. Aasialaisista marketeista löytää parempia, joista esimerkiksi laajasti löytyvä Lee Kum Kee on hyvä. Lee Kum Keetä löytyy myös tavallisena ja premium-laatuisena.

Liha käsitellään tässä ensin soodaa ja tärkkelystä sisältävällä marinadilla. Kyseessä on yksi versio kiinalaisen keittiön perinteisestä menetelmästä jota kutsutaan mandariinikiinaksi nimellä guo you (过油) ja englanniksi velveting. Menetelmällä saadaan silkkisen pehmeä pinta lihalle, joka usein erottaa kotona tehdyn kiinalaisen ruoan ravintola-annoksesta.

Guo you -menetelmästä on useita variaatioita, mutta kaikissa niissä peitetään liha jollakin tärkkelyksellä ja paistetaan sitten nopeasti reilussa kuumassa öljyssä ennen ruoanvalmistuksen seuraavaa vaihetta. Variaatioissa lihaan voidaan lisätä myös kananmunaa tai ruokasoodaa. Tässä reseptissä käytän soodavariaatiota, joka myös mureuttaa lihaa hieman. Käytin tähän paistisuikaleita, joille ylimääräinen mureutus on erityisesti tarpeen.

400 gnautaa suikaleina (ulkofile, sisäfile, sisäpaisti, ym.)
3sipulia
1yksikyntinen valkosipuli
2 cminkivääriä
300 gvapaavalintaisia vihanneksia, esim. sieniä, paksoita, paprikaa
(1punainen chilipaprika)
marinadi:
2 rklfariinisokeria
2 rklsoijakastiketta
2 rklshaoxing-riisiviiniä
1 tlperuna- tai maissitärkkelystä
1/2 tlruokasoodaa
kastike:
1 dlosterikastiketta
1/2 dlvettä
2 rklsoijakastiketta
1 rklfariinisokeria
2 tlseesamöljyä
1/2 tlperuna- tai maissitärkkelystä
ripausvalkopippuria

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Tee sama stir fry-kastikkeelle.

Sekoita naudan suikaleet ja kastike keskenään. Anna suikaleiden marinoitua 15-30 minuuttia, mutta ei kauempaa. Muutoin marinadin sooda reagoi liian kauan lihan kanssa ja lopputuloksesta voi tulla oudon limaista.

Pilko vihannekset sopiviksi paloiksi.

Raasta inkivääri ja murskaa valkosipuli. Siivuta kevätsipuli.

Lämmitä pannulla reilusti öljyä (noin 1-2 dl) ja ruskista lihat nopeasti. Lisää sekaan inkivääri ja valkosipuli ja paista vielä hetki. Ota ruskistetut lihat pannulta sivuun.

Lisää pannulle öljyä ja ruskista vihannekset nopeasti. Älä anna vihannesten pehmentyä.

Lisää stir fry-kastike ja ruskistetut lihat.

Tarjoile hyvän riisin kera ja ripottele annoksen päälle kevätsipulisiivuja.


Valmistuksen vaikeustaso: Keskitaso

Valmistusaika (aktiivinen/odotus): 40 min / 15 min

Raaka-aineiden hankinnan vaikeustaso: Keskitaso

Jätä kommentti