Kategoriat
Pääruoka Pikaruoka Resepti Suomi

Pyttipannu

Pyttipannu on ruoista parhaimpia. Se on enemmänkin idea kuin tarkalleen tietynlainen annos, sillä se mukautuu siihen mitä sattuu jäämään jäljelle edelliseltä aterialta. Pyttipannu onkin ideatasolla sukua vaikkapa aasialaisille paistetuille riisi- ja nuudeliruoille, jotka tehdään edellisen päivän aineksista, kuten indonesialainen nasi goreng.

Kuten keitetyn riisin on hyvä antaa kuivahtaa yön yli, samoin pyttipannuun on käytettävä edellisen päivän perunoita. Juuri kattilasta otetut perunat eivät pysy kunnolla kasassa paistettaessa, vaikka olisivat kuinka kiinteitä.

Pyttipannu toimii parhaiten kesäisin, kun grillistä jää usein jäljelle paistettua lihaa ja vihanneksia. Jäljelle jääneet uudet perunat ja grillatut lihatuotteet saavat pyttipannussa uuden elämän. Mietoa savun aromia, jonka saa helposti tavallisesta makkarasta, voi lisätä annokseen myös savupaprikalla.

Yrtit tuovat raikkaan lisän muuten raskaaseen aamiaisruokaan. Kuivatut toimivat, mutta tuoreet ovat tietty parhaita. Timjami on ehdoton ykkönen, mutta persilja ja yllättäen myös minttu toimivat myös hyvin. Myös luonnosta löytyvä maahumala (Glechoma hederacea) toimii erittäin hyvin, sen maku on jotain timjamin ja mintun väliltä. Aina kun maahumalaa on saatavilla, käytän sitä tähän.

Toisaalta pyttipannua voi maustaa vapaavalintaisesti jollakin mausteseoksella. Kokeile vaikka seuraavia, joista jokainen testattu erittäin toimivaksi:

jämäperunoita (toivottavasti kiinteitä)
jämälihoja (makkaraa, grillilihoja)
(jämägrillivihanneksia)
sipulia rustiikkisesti pilkottuna
valkosipulia pieneksi pilkottuna
reippaastiyrttejä (kts. teksti)
reippaastivoita
suolaa
mustapippuria
(jotakin mausteseosta, kts. teksti)
1 per syöjähäränsilmä

Valmistuskin on simppeliä: kaikki pilkotaan ja paistetaan kerralla isossa pannussa. Tärkeää on saada paljon ruskistettua pintaa lihoihin ja perunoihin.

Häränsilmä jokaiselle syöjälle kruunaa aamiaisaterian, joka ei paljon muuta kaipaakaan – paitsi ehkä salaattia kevennykseksi.


Valmistuksen vaikeustaso: Helppo

Valmistusaika (aktiivinen/odotus): 30 min / 10 min

Raaka-aineiden hankinnan vaikeustaso: Helppo

Jätä kommentti