Kategoriat
Georgia Hankinta Mauste Mausteseos Resepti

Svanetilainen suola

Georgialaisista mausteseoksista tunnetuimpia lienevät hmeli suneli ja svanetilainen suola, svanuri marili (სვანური მარილი). Jälkimmäinen on hyvin suolapitoinen mausteseos, josta on hieman vaikea sanoa onko se maustettua suolaa vai suolattua valkosipulia, jossa on myös paljon mausteita. Svanetilainen suola on nimensä mukaisesti kotoisin Georgian pohjoisosissa sijaitsevalta Svanetin alueelta. Svanetilaista suolaa kutsutaan vaihdellen myös Svan-suolaksi tai svanetinsuolaksi.

Joidenkin reseptien mukaan svanetilaisessa suolassa on kryptistä paikallista gitsruli-mausteen siementä. Toisten reseptien mukaan gitsruli on vain villinä Svanetissa esiintyvää kotoista kuminaa (Carum carvi). Ehkä asia pitää joskus tarkistaa paikan päällä!

Koska mausteseos tehdään tyypillisesti kotona, on svanetilaiselle suolalle yhtä paljon reseptejä kuin tekijöitä. Tässä käytin pohjana Georgian Recipes -sivustolta löytyvää reseptiä.

6yksikyntistä valkosipulia pieneksi murskattuna
7 rklmerisuolaa
2 rklkorianterinsiemeniä
1 rklsarviapilansiemeniä
1/2 rklkuivattua tilliä
1 rklkuivattuja samettikukan terälehtiä
1 rklchilirouhetta
1/2 rklkuminansiemeniä
Svanetilaisen suolan ainekset.

Paahda korianterin-, sarviapilan- ja kuminansiemeniä puolisen minuuttia paistinpannulla niin että maut tulevat esiin. Jauha ne sitten hienoksi jauheeksi maustemyllyssä. Sarviapilan siemenet ovat niin kovia, että niitä on hyvin vaikeaa jauhaa käsin huhmareella.

Kun siemenet on jauhettu, lisää maustemyllyyn myös samettikukan kuivatut terälehdet sekä tilli. Jauha myös nämä hienoksi jauheeksi.

Sekoita lopulta kaikki kuivat ainekset keskenään.

Murskaa valkosipuli pieneksi vuorotellen veitsen lavalla ja vuorotellen pilkkoen. Kun valkosipuli on sopivan pientä, sekoita se kuiviin aineisiin. Seoksesta pitäisi tulla kokkareista mutta kuivahkoa. Murskaa valkosipulia vielä seoksessa lusikalla sekoituskulhon seinää vasten.

Käytä vaikka yllämainitun lähdereseptin tapaan perunoiden mausteena. Aineksiensa takia tätä voi käyttää oikeastaan mihin tahansa. Mihinpä ei valkosipulinen maukas mauste sopisi!

2 vastausta aiheeseen “Svanetilainen suola”

Kiitos.

Tein 85 prosenttisesti tällä ohjeella Tutkailin asiaa, ja laitoin pieniä määriä muita georgialaisia yrttejä ja mausteita mukaan, mutta niin etteivät maistu läpi

Syynä oli, että, kun tein seoksen 10 yksikyntisestä valkosipulista, seos vaati lisää kuiva-aineita ollakseen kunnollinen. Toinen tärkeämpi syy oli, että Svanetiassa on kunnia-asia käyttää mahdollisimman monta yrttiä sekaan.

Laitoin sekaan 3 desin ”aitoon” lopputulokseen puoli teelusikkaa fenkolia jauhettuna, 1 teelusikka kynteliä, 2 teelusikkaa persiljaa, teelusikan timjamia ja basilikaa.

Lopputulos oikein hyvä. Mikään erityinen yrtti ei tule läpi.

Tykkää

Kuulostaa hyvältä! Svanetilainen suolahan onkin tyypillinen mausteseos siinä, että reseptejä on yhtä monta kuin tekijöitäkin. Vahvalla valkosipulilla ja hyvillä yrteillä ja mausteilla ei voi mennä pieleen… 🙂

Kun vielä saisi vahvistuksen jostain sille, onko gitsruli tosiaan ihan perinteistä kuminaa vai ei.

Tykkää

Jätä kommentti