Kategoriat
Italia Pääruoka Resepti

Salsiccia e friarelli eli makkaraa kaalinlehtien kera

Salsiccia e friarelli on perinteinen campanialainen yhdistelmä – hyvää raakamakkaraa friarelli-kaalinlehtien kanssa. Capperi-pizzerian cinghialotta-pizza perustunee tähän makuyhdistelmään ja se sopiikin erinomaisesti valkoisen pizzan täytteeksi. Sitä mistä Capperin pizzalleen antama nimi juontuu, en tiedä.

Friarelli ovat vihannes, jota ei Suomesta saa kuin itse kasvattamalla. Friarelli ovat tyypillisiä eteläisessä Italiassa. Campanian ulkopuolella niistä käytetään myös nimeä rapini ja englanniksi nimi on usein broccoli rabe. Kyse ei kuitenkaan ole tavallisesta parsakaalista, vaan aivan toisesta Brassica-kasvisuvun lajista. Friarelli ovat tavallista parsakaalia kitkerämpiä.

Friarelli on lisäksi yllättävän eri kasvi kuin broccolinibroccolini on japanilainen keksintö, joka on tavallisen parsakaalin ja kiinalaisen gai lanin (芥蓝) eli kiinalaisen parsakaalin risteytys.

Broccolinin varret ovat liian paksuja tähän ruokalajiin, eikä niissä ole nimeksikään lehtiä. Muita lajikkeita ei suomalaiskaupoista löydy (eikä muuten useista campanialaismarketeistakaan ainakaan keskikesällä), joten friarelli on korvattava jollakin. Lähimmäksi päästään käyttämällä lehtikaalia, jonka yksi tyyppi on itseasiassa gai lan. Lehtikaalin rakenne on kuitenkin kovempi kuin varsinaisen friarellin.

Ihminen on syönyt kaaleja niin kauan, että lajikkeiden kirjo on käsittämättömän suuri. Alla viitteeksi tässä käsiteltyjen kaalilajikkeiden latinankieliset nimet.

  • Tavallinen parsakaaliBrassica oleracea var. italica
  • BroccoliniBrassica oleracea var. italica × var. alboglabra
  • Friarelli tai rapiniBrassica rapa var. ruvo
  • Gai lanBrassica oleracea var. alboglabra
  • LehtikaaliBrassica oleracean eri lajikkeita, joista eräs on gai lan
200 ghyvää italialaista raakamakkaraa
400 glehtikaalia
1 dlvalkoviiniä
1yksikyntinen valkosipuli
suolaa
chilirouhetta
oliiviöljyä

Poista lehtikaalista varret ja pilko lehtikaalin lehdet pieniksi siivuiksi.

Silppua valkosipuli.

Lämmitä oliiviöljy pannulla ja ruskista makkarat. Lisää valkosipuli, chilirouhe, lehtikaali ja valkoviini. Sekoita ja anna hautua kannen alla parikymmentä minuuttia.

Mausta lopuksi suolalla maun mukaan.


Valmistuksen vaikeustaso: Helppo

Valmistusaika (aktiivinen/odotus): 10 min / 20 min

Raaka-aineiden hankinnan vaikeustaso: Helppo

Jätä kommentti