Kategoriat
Korea Pääruoka Pikaruoka Resepti

Gimbap

Gimbap, 김밥, näyttää pintapuolisesti makisushilta. Sillä voi ollakin jotakin yhteyksiä japanilaiseen vastinpariinsa, mutta kyseessä on kuitenkin varsin erilainen ruokalaji. Samankaltaisuuksia ovat se, että kumpikin ovat merilevään käärittyä riisiä ja täytteitä. Suurimmat erot lienevät seuraavat:

  • Riisiviinietikan sijaan riisi maustetaan seesamöljyllä
  • Gimbapin sisällä on tyypillisemmin lihaa kuin kalaa
  • Gimbapeja ei tyypillisesti syödä soijakastikkeen tai inkivääritsukemonojen kanssa

Kuka muukaan kuin Maangchi kertoo hyvän klassisen gimbap-reseptin. Täytteinä rullassa toimivat porkkanatikut, kananmuna, pikkelöity retikka, pinaatti ja pikaisesti paahdettu nauta. Tässä reseptissä korvasin pikkelöidyn retikan tuoreella, suolatulla retikalla, ja lihana savustettua kinkkua. Kinkun savuisuus sopii yllättävän hyvin merilevän ja seesamöljyn makuihin.


6norimerileväarkkia
500 glyhytjyväistä sushiriisiä
6 dlvettä
1 tlseesamöljyä
2 kananmunaa
150 gpinaattia
2isoa porkkanaa
100 gretikkaa
suolaa
valmista lihaa (esim. bulgogia tai tavallista savukinkkua)

Valmistelu

Valmistele raaka-aineet. Tee porkkanoista ja retikasta tikkuja, ja suolaa ne reilulla suolamäärällä. Anna niiden suolaantua vartin verran, ja huuhtele sitten ylimääräinen suola pois.

Höyrytä pinaatit. Lisää pinaatteihin sitten sopivasti suolaa.

Riko kananmunat ja niiden rakenne. Lisää sekaan hieman suolaa. Öljyä paistinpannu ohuesti ja paista ohut munakas alhaisella lämmöllä kannen alla. Käännö munakas kannen avulla ja paista myös toiselta puolelta. Anna munakkaan jäähtyä ja leikkaa se sitten sentin leveiksi siivuiksi.

Keitä riisi paketin ohjeen mukaisesti. Tyypillinen ohje lienee keittää yksi osa riisiä hieman yli yhdessä osassa vettä noin kymmenen minuutin ajan kannen alla, ja antaa riisin levätä kannen alla keittämisen loputtua kymmenen minuuttia. Lisää riisiin sitten seesamöljy.

Kokoaminen

Kokoaminen tapahtuu bambumaton avulla makisushin tapaan. Asettele matolle norimerileväarkki ja 4/5-osalle sen pinnasta riisiä noin sentin kerros. Asettele sitten riisin keskelle täytteet. Rullaa rulla rullaksi aloittaen riisiä reunaan asti omaavasta päästä.

Sulje rulla käyttäen vapaata merileväarkkia. Sulkemisessa voi käyttää myös kostutettua sormea kostuttamaan merilevän, jotta se tarttuu paremmin. Purista lopulta rullaa tiiviimmäksi bambumaton sisällä.

Leikkaa rulla paloiksi mahdollisimman terävällä veitsellä.

Jätä kommentti