Kategoriat
Alkuruoka Kiina Resepti

Xianglacui laziji eli tulista kanaa ja chilisipsejä

Xianglacui laziji, 香辣脆辣子鸡, on Chinese Cooking Demystified-kanavan kehittämä uudenlainen versio laziji -kanasta, 辣子鸡, joka on erityisen syötävä.

Laziji –kanassa on perinteisesti enemmän chilipaprikoita kuin kananlihaa, ja harvalukuiset, luulliset lihanpalat on etsittävä chilin seasta. Laziji-kanasta löytyy tämä aiempi reseptini, joka sekään ei ole autenttinen, koska länsimaalaisine makunystyröineni ja hampaineni olen tehnyt kanan luuttomasta paistileikkeestä eikä kokonaisena luineen pilkotusta kanasta. Laziji-reseptissäni on sikäli samaa ajatusta kuin Chinese Cooking Demystified-kanavan reseptissä, mutta chilit eivät olleet erityisen syötäviä.

Chilien syötävyys onkin reseptin erityinen saavutus, ja siihen käytetään inspiraationa Sichuanin naapurimaakunnasta kotoisin olevaa ruokalajia. Xianglacui, 香辣脆, on Guizhousta kotoisin oleva naposteltava, jossa chilit on pyöritelty seesaminsiemenissä, mausteissa ja jauhossa ja tämän jälkeen uppopaistettu. Chilisipsit voi tehdä tätä reseptiä varten erikseen, ja ne ovat myös itsekseen hyviä. Teinkin xianglacuista erillisen postauksen. Tuosta reseptistä on vain jätettävä maustesuola pois, sillä sama suola lisätään xianglacui lazijiin lopuksi.

chilisipsit:
xianglacui-chilisipsit erillisestä ohjeesta ilman maustesuolaa
kana ja marinadi:
600 gkanan paistileikettä
1yksikyntinen valkosipuli
2 cminkivääriä
1/2 rklsichuaninpippureita
1 tlfenkolinsiemeniä
1/2 tlsuolaa
1/2 tlnatriumglutamaattia
1 dlkiehuvaa vettä
1 rklshaoxing-riisiviiniä
1 rklsoijakastiketta
1/2 tljauhettua sichuaninpippuria
1/2 tljauhettua valkopippuria
2 rkl öljyä
9 dlöljyä xianglacuin paistamisesta
wok:
1 yksikyntinen valkosipuli
2 cminkivääriä
2kevätsipulin valkoista osaa
1 rklsichuaninpippureita
1 rkltulista chilijauhetta
1 rklshaoxing-riisiviiniä
1 rklchinkiang-viinietikkaa
1 rklseesamöljyä
paahdettuja seesaminsiemeniä
maustesuola:
1 rkl sichuaninpippureita
2 tlfenkolinsiemeniä
1 rklnatriumglutamaattia
1 tlsuolaa
1 tltomusokeria
1/2 tljauhettua valkopippuria

Kanan marinointi

Raasta valkosipuli ja inkivääri. Jauha sichuaninpippuri ja fenkolinsiemenet huhmareessa ja lisää valkosipulin ja inniväärin joukkoon. Kaada joukkoon kiehuva vesi ja lisää suola ja natriumglutamaatti. Anna veden jäähtyä.

Pilko kana 1-2 cm kuutioiksi.

Siivilöi vesi ja purista nesteet jäljelle jäävästä massasta mahdollisimman hyvin. Lisää veteen jauhetut sichuanin- ja valkopippuri, soijakastike ja riisiviini.

Sekoita marinadi kanaan. Anna imeytyä hetki ja lisää sitten öljy. Anna kanan marinoitua tunnin verran.

Chilisipsit

Tee xianglacui-chilisipsit erillisen reseptin mukaan. Älä lisää sipseihin reseptin maustesuolaa, vaan se tehdään tässä erikseen. Säästä öljy kanan paistamiseen.

Kanan paistaminen

Valuta kanasta ylimääräinen marinadi siivilässä.

Lämmitä öljy 130-asteiseksi. Lisää sekaan valutettu kana, ja varo kuohuntaa. Öljystä tulee tässä vaiheessa sameaa, mutta öljy kirkastuu myöhemmin.

Paistamisessa kestää noin 30 minuuttia. Kana on valmista, kun se on lähes kovaa, kun sitä tökkää syömäpuikolla. Kana muuttuu tässä vaiheessa tummanruskeaksi. Valmistumista voi myös päätellä öljyn lämpötilan noususta ja öljyn kirkastumisesta. Öljyn kirkastumisen jälkeen kesti noin 10 minuuttia, että kana valmistui.

Siirrä kanat talouspaperin päälle valuttamaan ylimääräinen öljy.

Wokkaus

Pilko pieneksi valkosipuli, inkivääri ja kevätsipuli.

Lämmitä pannulla hieman paistoöljyä. Lisää vihannekset ja paista niitä muutaman minuutin ajan. Lisää sitten chilijauhe ja sichuaninpippuri, ja anna chilin värin uuttua öljyyn.

Lisää mukaan kanat, riisiviini ja riisiviinietikka. Anna nesteiden hieman haihtua, ja lisää chilisipsit. Sekoita hyvin.

Maustesuola

Maustesuolaa varten paahda sichuaninpippureita ja fenkolinsiemeniä hetki pannulla. Jauha ne sitten natriumglutamaatin kanssa maustemyllyssä. Lisää muut ainesosat ja sekoita hyvin.

Ripottele maustesuola pannulla chilien ja kanan päälle ja sekoita hyvin.

Tarjoilu

Levitä xianglacui laziji tarjoiluastialle ja ripottele päälle paahdetut seesaminsiemenet.


Valmistuksen vaikeustaso: Keskitaso

Valmistusaika (aktiivinen/odotus): 1 h / 1 h

Raaka-aineiden hankinnan vaikeustaso: Keskitaso


Mitä tehdä jämille?

Xianglacui lazijia muodostuu tällä reseptillä aika iso satsi. Jämillä maustaa mukavasti nuudeliannoksen. Keitä pikanuudeli ja pilko se muutamaan osaan. Lämmitä xianglacui lazijin jämiä pannulla käyttäen 1/2 dl vettä ja 1/2 rkl soijakastiketta. Lisää lopuksi sekaan nuudelit. Tarjoile kevätsipulin vihreän osan siivujen kera.

Jätä kommentti