Kategoriat
Pääruoka Ranska Resepti

Daube provençale eli provencelainen lihapata

Daube on ranskalainen punaviinipohjainen kauan haudutettu lihapata, ja siitä on useita versioita ympäri Ranskaa. Erityisen kuuluisa on sen provencelainen versio bœuf en daube à la provençale. Provencelainen versio maustetaan appelsiininkuorella ja neilikalla, ja se sisältää usein oliiveja. Esimerkiksi burgundinpadasta provencelaisen dauben erottavat juuri mausteet ja oliivit sekä toisaalta sienten puuttuminen.

Daube tehdään perinteisesti tietynlaisessa padassa. Se, minkälainen tuon padan tulee olla, riippuu yleensä valmistajan mielipiteestä. Ainakin savisia erityisiä daubière-patoja on olemassa.

800 gnaudan sisäpaistia
1sipuli
2porkkanaa
1yksikyntinen valkosipuli
1appelsiini
1 dloliiviöljyä
3rosmariininoksaa
1/2 rkloreganoa
1/2 rkltimjamia
1/2 rklsalviaa
3laakerinlehteä
3neilikkaa
7 dlpunaviiniä
2 rkltomaattipyrettä
3 rklnaudanfondia
1 dloliiveja
tuoretta persiljaa
suolaa ja mustapippuria

Pilko liha kolmen sentin kuutioiksi. Pilko sipuli lohkoiksi ja valkosipuli pieneksi silpuksi. Pese porkkanat, poista porkkanoista päät ja pilko porkkanat kuorineen parin sentin pätkiksi. Raasta appelsiinin kuori isolla terällä.

Lämmitä oliiviöljy uunin kestävässä padassa. Ruskista lihat ja siirrä ne sivuun. Kuullota sipuleita öljyssä hetken aikaa ja lisää sitten lihat takaisin pataan. Lisää punaviini ja tomaattipyre sekä kaikki mausteet paitsi appelsiininkuori ja 1 tl suolaa.

Siirrä pata 180-asteiseen uuniin ja anna sen hautua kolmisen tuntia.

Lisää porkkanat, appelsiininkuori ja oliivit kahden tunnin kohdalla. Tarkista ajoittain, ettei kaikki neste ole haihtunut pois. Lisää vettä tarvittaessa. Mausta lopuksi mustapippurilla ja suolalla maun mukaan.

Lisää tarjoiltaessa päälle tuoretta persiljasilppua.


Valmistuksen vaikeustaso: Helppo

Valmistusaika (aktiivinen/odotus): 30 min / 3 h

Raaka-aineiden hankinnan vaikeustaso: Helppo

Jätä kommentti