Kategoriat
Italia Pääruoka Resepti

Spaghetti all’assassina eli tappavan hyvä spagetti

Spaghetti all’assassina on poikkeuksellisesti valmistettu pastaruoka – se valmistetaan risoton tapaan kuivasta spagetista suoraan tomaattikastikkeessa paistaen. Tällaisia pasta risottata -tyyppisiä ruokia on muitakin, mutta lisäksi spaghetti all’assassina on siitä poikkeuksellinen, että pastan annetaan osin ruskistua paistamisen aikana. Näin Maillard-reaktion kautta syntyy mukavia makuaineita muutoin hyvin yksinkertaisista raaka-aineista koostuvaan ruokaan. Tästä tuleekin ruokalajin toinen nimi, spaghetti bruciati, palanut spagetti.

Spaghetti all’assassina on kotoisin Barista, Puglian maakunnasta. Sen syntytarinoita on useita, eikä nimenkään alkuperä ole täysin selvä. Nimi kääntyy suoraan salamurhaajan tai tappajan pastaksi. Eri tarinoiden mukaan ruoan tulisuuden takia sen valmistajaa on kutsuttu murhaajaksi, tai että ruoka on tappavan hyvää. Kolmannen tarinan mukaan ruoanlaittaja tappaa keitinvettä kaipaavan spagetin pannulla paistamalla.

Käytän reseptissä kalakastiketta lisäumamin vuoksi, vaikkei se perinteiseen spaghetti all’assassinaan kuulukaan. Kalakastike vain sattuu sopimaan erittäin hyvin myös tähän ruokalajiin!

300 gspagettia
400 gpaseerattua tomaattia
1 rklkala- tai soijakastiketta
1 tloreganoa
1 tlmustapippuria
1 rklsokeria
1yksikyntinen valkosipuli
1 rklchilirouhetta
1/3 dloliiviöljyä
5 dl vettä
1 1/2 tlsuolaa

Lämmitä paseerattu tomaatti kattilassa ja lisää siihen oregano, mustapippuri, sokeri ja kala- tai soijakastike. Kalakastikkeeksi sopii erityisen hyvin colatura di alici, mutta myös aasialaiset kastikkeet.

Lämmitä vesi toisessa kattilassa ja lisää siihen suola.

Silppua valkosipuli. Lämmitä öljy pannulla ja anna valkosipulin kuullottua hetki öljyssä. Lisää spagetti öljyyn ja anna öljyn peittää spagetit. Lisää sitten puolet vedestä ja paseerattu tomaatti.

Anna spagetin imeä kastiketta hiljalleen. Lisää vettä kunnes spagetti alkaa olemaan al dente.

Lopuksi anna veden keittyä lähes pois ja jatka paistamista pienellä lämmöllä. Lisää hieman öljyä tarvitttaessa sekä chilirouhe. Anna spagetin ruskistua pannulla ja kääntele ruskistumatonta spagettia pohjalle, kunnes miellyttävä määrä spagettia on ruskistunut.


Valmistuksen vaikeustaso: Helppo

Valmistusaika (aktiivinen/odotus): 30 min / 0 min

Raaka-aineiden hankinnan vaikeustaso: Helppo

Jätä kommentti