Kategoriat
Italia Pääruoka Resepti

Pinsa romana eli roomalainen pizzantyylinen piiras

Pinsa romana on ilmeisesti Di Marco -yrityksen kehittämä tuote, jolla on ikää parikymmentä vuotta. Pinsa on pizzankaltainen piiras, jonka taikina on kuitenkin kevyempi, pinta rapeampi ja sisus kosteampi. Pinsajauhoissa on reseptien perusteella tipo 0-vehnäjauhojen – jotka vastaavat puolikarkeita suomalaisia vehnäjauhoja – lisäksi soijajauhoa ja riisijauhoa.

Di Marcon pinsajauhoissa näyttäisi kuitenkin ainesosalistan perusteella olevan myös muita jauhoja, kuten ruista, ohraa ja kauraa. Lisäksi jauhoissa on kummasti jauhettuja pellavansiemeniä, kurpitsansiemeniä ja auringonkukansiemeniä. Näitä ei kuitenkaan lisätä resepteissä, joissa jauhot tehdään itse.

Jauhojen lisäksi taikina on suhteellisen kostea. Taikinaan on laitettava 80 % vettä suhteessa jauhojen määrään. Pinsaa ei myöskään voi tehdä pikaversiona, vaan taikinaa on kohotettava vähintään 24 tuntia.

500 gpuolikarkeita vehnäjauhoja (tipo 0)
50 griisijauhoa
30 gsoijajauhoa
465 mlvettä (ts. 80 % hydraatio)
6 gkuivahiivaa
1 rkloliiviöljyä
20 gruokasuolaa

Taikinan valmistus

Mittaa kuivat aineet ja sekoita ne keskenään tasaisesti. Lisää kädenlämmin vesi ja vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia.

Anna taikinan kohota jääkaapissa noin 24 tuntia. Jaa taikina sitten 4-5 palloon ja kohota taikinapalloja huoneenlämmössä pari tuntia.

Muotoile palloista ovaalinmuotoisia lättyjä käyttäen apuna vehnäjauhoja.

Paistaminen pizzauunissa

Paista pinsaa ilman täytettä 300-400 asteisessa pizzan valmistukseen sopivassa uunissa, esimerkiksi sopivasti valmistellussa leivinuunissa tai Oonissa.

Kun pinsa on hieman ottanut väriä, lisää päälle haluamasi täytteet. Täytteissä vain mielikuvitus on rajana, mutta tavallinen tomaattikastike mozzarellallakin sopii. Katso hyvä tomaattikastike esimerkiksi peruspizzan reseptistä.

Paista täytteitä uunissa sen verran, että ne lämpenevät muttei pohja pala.

Paistaminen tavallisessa uunissa

Tavallisessa uunissa kannattaa käyttää pizzakiveä. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Asettele pinsa pizzakivelle ja paista sitä noin 5 minuuttia. Lisää sitten päälle täytteet ja paista pinsaa niiden kanssa toiset 5 minuuttia.


Valmistuksen vaikeustaso: Vaikea

Valmistusaika (aktiivinen/odotus): 1 h / 1 1/2 pv

Raaka-aineiden hankinnan vaikeustaso: Helppo

Yksi vastaus aiheeseen “Pinsa romana eli roomalainen pizzantyylinen piiras”

Jätä kommentti