Kategoriat
Iran Pääruoka Resepti

Ghormeh sabzi eli yrttinen lammaspata iranilaisittain

Ghormeh sabzi-pata (قورمه‌ سبزی) on Iranissa kansallisruoan maineessa. Kyseessä on happamahko, yrttinen lammaspata, jossa eri yrttien maut yhdistyvät mainioksi kokonaisuudeksi. Reseptejä on useita, mutta tyypillisesti yrtteinä on aina persiljaa, korianteria ja sarviapilan lehtiä. Sarviapilan lehtiä ei saa hankittua kuin itse kasvattamalla, mutta ne voi korvata myös ripauksella jauhettua sarviapilan siementä.

Sarviapilasatoa.

Lisäksi yrtteinä on tyypillisesti jotakin sipulista (kevätsipulia, ruohosipulia tai purjoa) sekä jotakin lehtivihannesta (pinaattia, rucolaa, lehtikaalia tai muuta vastaavaa) ja joskus myös muita yrttejä. Iranilaiseen tyyliin pata sisältää myös jauhettua kurkumaa.

Padan happamuus tulee alunperin kuivatuista persialaisista limeistä. Näitä en ole itämaisista marketeista vielä löytänyt, mutta makua voinee jäljitellä limemehulla ja limen kuorella.

1 kglampaanlihaa
1sipuli
300 gpinaattia
2 puskaaruohosipulia
2 puskaapersiljaa
1 puskakorianteria
100 gsarviapilan lehtiä, tai
1 1/2 rkljauhettuja sarviapilan siemeniä
1 tljauhettua kurkumaa
4 dlvettä
1 prkkidneypapuja
1limen mehu ja raastettu kuori
suolaa

Silppua sipuli. Kuutioi lammas kahden-kolmen sentin kuutioiksi.

Lämmitä öljy pannulla. Ruskista siinä lammas ja sipulit, ja lisää sekaan kurkuma. Lisää kolme desilitraa vettä ja siirrä liha liemineen pataan. Hauduta tunnin verran.

Silppua kaikki yrtit ja pinaatti pieneksi silpuksi. Pinaatin voi korvata hyvin myös pakastetulla pinaatilla. Lämmitä lisää öljyä pannulla. Paista yrttejä pannulla muutaman minuutin ajan. Tämä on eri reseptien mukaan ilmeisesti tärkeä vaihe, mutta en ole varma miten paistaminen oikeastaan vaikuttaa lopputulokseen.

Lisää yrtit pataan ja huuhtele pannulta loput maut mukaan vesitilkalla. Lisää pataan limemehu ja limen raastettua kuorta sekä kidneypavut.

Hauduta toisen tunnin ajan tai kunnes liha on ylikypsää.

Advertisement

4 vastausta aiheeseen “Ghormeh sabzi eli yrttinen lammaspata iranilaisittain”

Hei, Ghorme sabzissa ei käytetä sarviapilan siemeniä vaan lehtiä joko tuoreena tai jauhettuna ja kuivattuna. Kuivattuja limejä löytyy lähes kaikista etnisistä ruokakaupoista sekä esimerkiksi maustemesta myy niitä.

Tykkää

Hei, ei niin, lehtiä vain on vaikeampi saada 🙂 Oma satoni ei riittäneet aivan kunnolliseen. Siemenissä ja lehdissä on selkeästi erilainen aromi, joskin pieni siementen aromi on minusta tunnistettavissa lehdistökin.

Hyvä tietää että kuivattuja limejä kuitenkin löytyy, itselläni ei ole osunut silmään. Yleensä käyn kuitenkin itäaasialaisissa etnisissä kaupoissa kuin lähi-itäläisissä – ehkä siinä syy!

Tykkää

Kiva, että löytyi viimein resepti suomeksikin! Etnokaupoista löytyy tähän ruokalajiin sopivia kuivaseoksia, esim. tuotemerkeiltä Pamir ja Sedir, nimellä ”Getrocknete Gemüse” tai ”Kuivatut vihannekset”. Seoksissa on ruohosipulia, persilijaa, korianteria, sarviapilaa, pinaattia ja tilliä. Lisäksi olen laittanut vielä pakastepinaattia. Kuivattuja limejä löytyy myös monesta etnokaupasta. Jostain syystä niiden nimi on sitkeästi suomennettu ”kuivattu kalkki”. Myös paras lampaanliha löytyy etnokaupoista.

Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s