Kategoriat
Intia Lisäke Resepti

Aloo methi eli paistettua perunaa ja sarviapilan lehtiä

Sarviapila eli methi (मेंथी, engl. fenugreek) on tuttu mauste, jos ei pelkiltään niin siemeniltään yhtenä kaupan tavallisen currymausteen osana. Sarviapilaksi kutsutaan tyypillisesi rohtosarviapilaa (Trigonella foenum-graecum), mutta Kaukasuksella käytetään mausteena myös hennomman makuista sinisarviapilaa (Trigonella caerulea). Intialaisessa keittiössä käytetään nimenomaan rohtosarviapilaa.

Sarviapilan pääasiallinen makuaine on sotoloni-yhdiste. Sotoloni on mielenkiintoinen yhdiste siitä syystä, että korkeissa pitoisuuksissa se tuoksuu sarviapilalle ja currymausteelle, mutta alhaisissa pitoisuuksissa vaahterasiirapille ja karamelisoituneelle sokerille. Sitä käytetään yleisesti antamaan keinotekoista vaahterasiirapin makua.

Sarviapilan siemenet ovat tyypillisesti käytetty sarviapilan osa, jota löytyy currymausteestakin. Siemenillä on mielenkiintoinen ominaisuus: veteen sekoitettuna ne muodostavat hyytelön. Jauhettu sarviapilansiemen on pääraaka-aine jemeniläisessä hilbeh-dipissä (حلبة). Dipin rakenne on hyytelömäinen, ja vaikka maku onkin hyvä, rakenne on hieman luotaantyöntävä.

Siementen lisäksi myös sarviapilan lehtiä, kasoori methi, käytetään erilaisissa ruoissa, joko tuoreina yrtteinä tai kuivattuna. Kuten olettaa saattaa, sarviapilan lehdet maistuvat vienosti samalle kuin lehdetkin, mutta hyvin paljon hennommin kuin siemenet. Tuoreena maku on hieman kitkerä, mutta se taittuu paistettaessa. Joidenkin lähteiden mukaan lehdistä voi löytää myös sellerin tai fenkolin aromia.

Aloo methi (आलू मेथी) eli paistettua perunaa ja rohtosarviapilan lehtiä on annos, joka on paitsi herkullinen myös tuo mukavasti esiin rohtpsarviapilan lehtien maun.

Kuivattuja lehtiä voi löytää intialaisista marketeista, mutta en ole vielä löytänyt. Sen sijaan kasvatin lehtiä itse suoraan siemenistä. Pihalla siemenet eivät kasvaneet erityisen hyvin, mutta pieneen aloo methi-annokseen ne riittivät mainiosti. Käytin siemeninä Ruohonjuuresta ostettuja elintarvikkeeksi tarkoitettuja siemeniä, sillä en löytänyt kylvösiemeniä, ja EU:n ulkopuolelta tulevat mausteet taas saattavat olla gammasäteilyllä steriloituja. Ruohonjuuren siemenet kyllä itivät, mutta evät kasvaneet erityisen reippaasti.

Sarviapilasatoa.
400 gkeitettyjä, kylmiä perunoita
1yksikyntinen valkosipuli
2chilipaprikaa
3/4 rkljuustokuminansiemeniä
1 1/2 tlkorianterinsiemeniä
1/2 tljauhettua kurkumaa
3 dlsarviapilan lehtiä
suolaa
öljyä

Käytä perunoina valmiiksi keitettyjä ja jäähtyneitä perunoita, jotka pysyvät parhaiten koossa.

Pilko valkosipuli pieneksi ja viipaloi chilipaprika. Silppua sarviapilan lehdet.

Mittaa mausteet erilliseen kulhoon.

Lämmitä öljy pannulla ja lisää perunat. Paista perunoita kunnes ne ruskistuvat, ja lisää sitten valkosipuli, chilipaprika ja mausteet. Paista perunoita niin että valkosipulin ja mausteiden aromit vapautuvat. Lisää sitten sarviapilan lehdet ja paista minuutin verran.

Mausta lopuksi suolalla.

Jätä kommentti