Kategoriat
Kiina Pääruoka Resepti

Yunnanilainen minttu naudanlihalla

Dai-makuinen naudanliha, dai wei chao niu rou (傣味炒牛肉), on tunnettu yunnanilaisen keittiön annos. Se sisältää yrttejä enemmän kuin lihaa – siksi suomenkielinen nimi kuten otsikossa! Dai kiinankielisessä nimessä viittaa dai-kansaan, jotka asuvat Yunnanissa.

Annokseen kuuluu Yunnanissa yrttejä, joita ei saa edes Kiinassa muualta kuin Yunnanista. Nämä on usein korvattu pelkällä mintulla, mikä tehnee annoksesta Yunnanin ulkopuolella hieman erilaisen kuin Yunnanissa. Yrtit ovat

  • vietnamilainen korianteri (lat. Persicaria odorata),
  • salaattipiikkiputki eli culantro (engl. sawtooth coriander, lat. Eryngium foetidum), ja
  • thaibasilika.

Chinese Cooking Demystified kertoo annoksen teosta tavallisemmilla raaka-aineilla. Pelkällä mintulla korvaaminen ei kuitenkaan ole välttämättä paras ratkaisu.

Yrteistä ainakin vietnamilainen korianteri tuoksuu mintulle, vaikka ei olekaan niille sukua. Vietnamilaista korianteria voi joskus harvoin löytää kaupoistakin. Salaattipiikkiputki taas on hieman tavallisen korianterin makuinen, joskun vahvempi. Vaikka yleensä kaikki korvataankin mintulla, voi salaattipiikkiputken korvata paremminkin korianterilla ja thaibasilikaa löytyy monista kaupoista.

Vietnamilainen korianteri Triplan K-Supermarketissa.
400 grasvaista hyvää naudanlihaa
2valkosipulinkynttä
5punaista chiliä
3 cminkivääriä
4 puskaaminttua
2 puskaathaibasilikaa
1 puskakorianteria
1 rklsoijakastiketta
1/2 dlöljyä

Pilko valkosipuli ja inkivääri pieneksi, siivuta chilipaprikat ja irrota yrttien lehdet kokonaisina varsistaan.

Pilko liha jauhelihaksi veitsellä. Näin tulee parempi koostumus kuin jauhetusta jauhelihasta. Lihaksi kannattaa valita sellaista lihaa, jossa on myös rasvaa, kuten entrecote.

Käsin jauhetun naudanlihan parempi koostumus.

Lämmitä öljy wokkipannulla lämpimäksi. Lisää öljyyn valkosipuli ja inkivääri. Paista niitä hetki sen verran, että ne alkavat tuoksua. Lisää sitten liha. Paista liha juuri ja juuri kypsäksi.

Lisää viime hetkellä joukkoon yrtit. Anna niiden lakastua ruoan joukkoon ja aseta ruoka heti tarjolle.

Jätä kommentti