Kategoriat
Japani Lisäke Pikaruoka Pohja Resepti

Onigiri eli japanilainen riisivälipala

Onigiri, お握り, ei tarvitse niinkään reseptinä listaa raaka-aineista, vaan valmistusohjeen. Onigirit ovat riisipalloja, jotka voivat sisältää täytteitä, mutta myös pelkkä riisi toimii hyvin. Onigiri toimii myös hyvänä tapana käyttää jämäksi jäänyt sushiriisi.

Onigirin voi syödä sellaisenaan, mutta paistettu versio, yaki onigiri, on erityisen hyvä! Yaki onigiri tuo mieleen sisilialaisen arancinin, joka tehdään risotosta friteeraamalla.

Kummallista, että pelkästä riisistä ja soijakastikkeesta saa näin maukkaan herkun. Soijakastikkeen sijaan voi käyttää myös unagikastiketta, joka on makeaa, hieman tuunattua soijakastiketta.

valmista sushiriisiä
norimerilevää
(öljyä)
(soijakastiketta tai unagikastiketta)
Täytteettömän onigirin ainekset. Sulkeissa olevat ainekset tarvitaan paistettuun versioon, yaki onigiriin.

Onigirit ovat tyypillisesti muodoltaan kolmiomaisia. Niiden muotoilu on yllättävän helppoa: laittamalla etusormi, keskisormi ja nimetön suoraan kulmaan ja laittamalla riisi käteen. Toinen käsi laitetaan samassa asennossa peittämään riisi ja muodostamaan kolmion muotoinen muotti. Riisiä pystyy tässä kätevästi puristelemaan oikeaan muotoon. Älä purista liikaa, ettei riisi mene mössöksi, mutta älä myöskään liian vähän, että onigiri pysyy kasassa.

Onigirin voi koristella pätkällä norimerilevää. Leikkaa saksilla haluamasi kaltainen suikale, ja kääräise se onigirin ympärille.

Paistettuun onigiriin tarvitset käyttämäsi kastikkeen valmiiksi astiaan, pullasudin ja kuuman pannun, jolla on öljyä.

Laita onigiri paistumaan kuumalle pannulle öljyyn. Anna ensimmäisellä kerralla onigirin paistua suhteellisen pitkään. Kun käännät onigirin ensimmäisen kerran ympäri, sudi paistettuun pintaan soija- tai unagikastiketta.

Voit paistaa myös onigirin sivut, jos vain saat riisipallon pysymään kasassa ja pystyssä.

Kun kaikki halutut pinnat on paistettu kerran ja sudittu kastikkeella, paista kutakin pintaa vielä hetki uudemman kerran. Soijakastike sisältää aminohappoja, jotka reagoivat kuumuudessa riisin hiilihydraattien kanssa Maillard-reaktion kautta. Ruskistuminen tapahtuukin nyt huomattavasti nopeammin kuin ensimmäisellä paistokerralla. Varo polttamasta onigiriä!

Paistettu versio, yaki onigiri.

Jätä kommentti