Kategoriat
Nepal Pääruoka Resepti

Nepalilaiset muikut

Katajanokan ravintola Everestissä on erittäin hyvä nepalilainen muikkuannos, gorkhali maccha. Vähäkastikkeinen mutta maukas muikkuannos on tulinen, ja muikut sopivat yllättäen nepalilaiseen ruokaan erittäin hyvin.

Nimen alkuperä on minulle epäselvä. Gorkhali on ilmeisesti adjektiivi, joka on joskus tarkoittanut laajemminkin nepalilaista mutta erityisesti tiettyjä nepalilaisia palkkasotilaita, gurkhia. Maccha tai macha taas esiintyy usein kalaa sisältävissä nepalilaisissa ruoan nimissä, mutta sitä ei ainakaan Google Translate suostu kääntämään. Ilmeisesti kyse ei kuitenkaan ole muikun nepalinkielisestä nimestä.

Gorkhalikanalle, -lampaalle ja -katkaravuille löytyy netistä reseptejä, mutta yleisesti kalalle ei. Kanan reseptit taipuvat kuitenkin muikuillekin hyvin. Tässä on oma versioni, käyttäen netistä löytyvä gorkhali-reseptejä toistaakseni tuon ravintola-annoksen.

400 gperattuja muikkuja
2 valkosipulinkynttä
1 cminkivääriä
2 tlgochugaru-chilirouhetta
1 rklsitruunamehua
2 tljauhettua juustokuminaa
1 tljauhettua kurkumaa
1/2 tljauhettua sichuaninpippuria
1/8 tljauhettua muskottipähkinää

Ensin muikut on marinoitava. Murskaa valkosipuli ja raasta inkivääri. Jauha mausteet ja sekoita kaikki muikkuihin. Anna muikkujen marinoitua pari tuntia.

marinoidut muikut
2valkosipulinkynttä
4 cminkivääriä
1/2 dlruokaöljyä
1/2 rkljauhettua juustokuminaa
1/2 rkljauhettua korianterinsiementä
1sipuli
200 gtomaattimurskaa
1kevätsipuli
1paprika
1 rklgochugaru-chilirouhetta
1 rklhunajaa
suolaa, pippuria ja tuoretta silputtua korianteria

Pilko sipuli ja paprika isohkoiksi paloiksi. Pilko kevätsipuli parin sentin pätkiksi.

Pilko valkosipuli pieneksi ja raasta osa inkivääristä. Tee lopusta inkivääristä ohuita tikkuja koristeeksi.

Lämmitä öljy pannulla. Paista muikkuja öljyssä muutama minuutti ja siirrä ne sitten sivuun. Paista vihanneksia samassa öljyssä ja lisää sitten vihanneksiin jauhetut mausteet. Anna mausteiden maustaa öljyä ja lisää sitten tomaattimurska ja hunaja. Anna tomaattimurskasta haihtua hieman vettä. Lisää sitten muikut ja anna niiden hautua kypsiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoile riisin kera koristeltuna inkivääritikuilla ja silputulla korianterilla.

Jätä kommentti