Kategoriat
Hankinta Mauste Resepti Suomi

Lipstikka eli liperi

Lipstikka, liperi tai rohtoliperi on perinteinen suomalaisen keittiön mauste, johon kuitenkin nykyään harvemmin törmää. Lipstikka (Levisticum officinale) kasvaa pihoissa herkästi isoksikin puskaksi, ja on hyvin satoisa. Jos kotipihasta löytyy lipstikkapuska, kannattaa se käyttää hyödyksi!

Lipstikan aromissa yhdistyvät ainakin selleri ja persilja. Jotkut sanovat aromista löytyvän myös kardemummaa. Lipstikan sanotaan joskus aiheuttavan myös kihelmöivää tunnetta suussa. Tämä johtuu ligustilidi-aineesta, joka vaikuttaa TRPA1-entsyymin toimintaan – samaan entsyymiin vaikuttavat myös sinappi, piparjuuri ja wasabi.

kemiallinen ainearomi
α-terpinyyliasetaattiyrttinen, laventelin ja bergamotin tuoksu
β-fellandreeniminttuinen, pippurinen, sitruksinen
sotolonirohtosarviapilan pääaromiaine – curryinen aromi
ligustilidikihelmöivä suutuntuma
myrseenihedelmäinen, maanläheinen, neilikkainen
limoneenisitruksinen
Lipstikan pääaromiaineet erään artikkelin mukaan.

Lipstikka on ollut muinaisina aikoina Euroopassa erityisen yleinen yrtti. Antiikin Roomasta on säilynyt Apicius-nimisen henkilön keittokirjoja, joissa käytetään pääasiassa lipstikkaa eikä niinkään persiljaa tai selleriä. Esimerkiksi oenogarum-maustekastikkeessa käytetään kalakastikkeen ja viinin lisäksi lipstikkaa.

Lipstikalla on myös merkillisen umaminen maku. Osittain tämä johtunee siitä, että lipstikkaa on käytetty alkuperäisissä Maggi-liemikuutioissa. Saksaksi lipstikan lempinimi onkin Maggikraut, Maggi-yrtti. Umamin lähteelle ei kuitenkaan ole selvää selitystä, sillä lipstikka ei sisällä erityisemmin esimerkiksi glutamaattia, inosinaatteja tai guanylaatteja, jotka vastaavat umamiaromin synnystä.


Lipstikkasuola

Sikke Sumari on aikaisemmin hehkuttanut lipstikkasuolaa. Lipstikkasuolassa on umamia ja yrttisyyttä aromisuolan tavoin.

10 oksaakuivattua lipstikkaa
1 dlsuolaa

Kuivaa lipstikanoksat. Jauha kuivat lehdet ja sekoita ne suolaan.


Lipstikkapesto

Lipstikkapeston aromista tulee mieleen erityisesti jemeniläinen pestonkaltainen zhug-dippi, jossa on persiljaa, korianteria ja kardemummaa. Tulinen lipstikkapesto olisikin hyvin zhugin kaltainen!

10 oksaalipstikkaa
3/4 dloliiviöljyä
1valkosipulinkynsi
1 tlsuolaa
1/2 tlmustapippuria
1 rklsitruunamehua

Irrota lipstikanoksista lehdet. Purista valkosipulinkynsi. Lisää oliiviöljy ja sitruunamehu. Jauha tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Lisää suola ja mustapippuri.

Jätä kommentti