Kategoriat
Japani Kastike Resepti

Ponzukastike

Ponzu (ポン酢) on sitruksinen kastike, joka yleisimmillään on soijakastiketta sisältävää shoyu ponzua. Ponzulla viitataan useimmiten shoyu ponzuun, vaikka soijaton versiokin on olemassa. Kunnon shoyu ponzu tehdään uuttamalla tai keittämällä konbu-merilevää ja katsuobushia eli kuivatusta tonnikalasta tehtyjä hiutaleita soijakastikkeessa. Konbu ja katsuobushi tuovat sekaan umamimakuaineita, kuten dashi-liemessäkin, jonka pääraaka-aineet ne myös ovat. Keittäessä lopuksi lisätään sitrusmehu, uuttaessa kaikki heitetään sekaisin. Keittämällä tehty ponzu on tavallisemman makuinen, kun taas Just One Cookbookin uuttamalla tehty ponzu tuo makuun jotakin uutta. Ponzuun voisi sopia myös uuttaa kuusen aromia

Ponzu on myös mahdollista tehdä pikaversiona. Sekoita sitrusmehua ja soijakastiketta 1:1-suhteessa, ja kastike on valmis. Pikaponzusta puuttuu kuitenkin syvin umamin maku.

1 dlsitrusmehua (sitruuna- ja appelsiini-)
1 dlsoijakastiketta
1 dlkatsuobushia
5×5 cmkonbua
1sitruunan kuori
2 rklmirin
1 rklsakea
Hitaamman ponzun ainekset.

Raasta sitruunan kuori ja purista siitä mehu. Mittaa mehua noin puoli desilitraa. Purista myös appelsiinista mehu ja mittaa samoin puoli desilitraa; yhdistä appelsiinimehu sitruunamehuun. Lisää sekaan soijakastike, mirin ja sake.

Mittaa puhtaaseen suljettavaan lasipurkkiin katsuobushi. Lisää sekaan sitruunankuori ja pala konbua.

Anna uuttua jääkaapissa muutaman päivän ajan.

Siivilöi kastikkeesta sattumat. Käytä kastiketta maustetun soijakastikkeen tapaan.

Kuivat ja kuivahkot aineet.

Jätä kommentti