Kategoriat
Iran Pääruoka

Raparperipata

En ollut ajatellut raparperin käyttöä suolaisissa ruoissa, ennen kuin törmäsin tähän Hesarin artikkeliin. Ilmeisesti iranilaisessa keittiössä raparperi on tyypillisesti suolaisten ruokien, kuten patojen, aines ja sen käyttö makeissa ruoissa on ennenkuulumatonta. Raparperia ei myöskään viljellä kuten lähes jokisessa suomalaisessa kotipuutarhassa, vaan raparperi poimitaan vuoristoseuduilta vaikeasti tavoitettavista paikoista. Tämä myös nostaa raparperin hintaa.

Onneksi meillä Suomessa raparperiä saa erityisesti alkukesästä helposti kaupoista, ja halvalla. Siitä onkin juuri tähän aikaan vuodesta hyvä tehdä maukas iranilainen lihapata!

Khoresh rivas, kirjoitusasu vähän riippuen translitteroinnista, on tyypillinen iranilainen raparperiä sisältävä lihapata eli khoresh. Se on myös hyvin helppo valmistaa! Raparperi lisätään aivan lopuksi, sillä muuten raparperi hajoaa pieniksi paloiksi. Tässä on tarkoitus pitää raparperinpalat kasassa, mutta pehmeinä. Liika kypsennys muuttaa ne samanlaisiksi kuin tutussa raparperikiisselissä.

Raparperin määrällä voi säätää ruuan happamuutta. Raparperia kannattaa kuitenkin laittaa melkoisesti, vähintään reseptin puoli kiloa lihakiloa kohti. Netin syövereissä resepteissä laitetaan jopa lihaan verrattuna kaksinkertainen määrä raparperia. Onhan se hyvää!

1 kgpataan sopivaa lihaa: naudan sisäpaistia, lampaan potkaa
1/2-1 kgraparperia siivuina
1-1/2 rklkurkumaa
2isoa sipulia pilkottuna
1yksikyntinen valkosipuli pieneksi pilkottuna
2 puskaa(lehti)persiljaa
1 puskaminttua
öljyä
suolaa
Raparperipadan ainekset

Kuutioi liha ensin pieniksi, noin 1-1.5 cm kuutioiksi. Paista se sitten runsaassa öljyssä paistinpannulla ruskeaksi. Kilo lihaa kannattaa jakaa kolmeen erään, jotta lämpö pysyy pannulla kunnollisen korkeana. Paistamisen jälkeen laita lihat pataan.

Paista lihan jälkeen samalla pannulla sipuli ja valkosipuli. Ruskista sen verran, että sipuliin tulee väriä. Lisää myös kurkuma, ja paahda hetki. Lisää lopuksi vesi, ja huuhdo vedellä pannusta aromit lihojen sekaan pataan.

Anna padan muhia keskinkertaisella lämmöllä, vähän kuplien, pari tuntia. Puolisen tuntia ennen loppua lisää silputtu persilja ja minttu, ja säädä suola oikealle tasolle.

Liha on saanut seurakseen yrttejä.

(Lehti)persiljassa varret eivät haittaa padan seassa. Mintussa sen sijaan on melko kovat varret, joten lehdet kannattaa erottaa varsista. Mintunlehdet kannattaa silputa keräämällä ne nyrkissä kasaan ja leikkaamalla kasa ensin yhteen suuntaan ohuiksi siivuiksi ja toiseen suuntaan siivut pienemmiksi paloiksi.

Noin kymmentä minuuttia ennen loppua lisää siivutettu raparperi. Siivuta raparperi vinottain, niin paloista tulee kauniita. Ruoka on valmista, kun raparperi on hieman pehmeää, mutta pysyy silti hyvin kasassa.

Tarjoile keitetyn riisin kera!

Raparperiviipaleita valmiina pataan.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s