Kategoriat
Japani Jälkiruoka Resepti

Sakuramochi

Sakuramochi on vaaleanpunainen, punapapuhillolla täytetty riisikakku, jota syödään Japanissa keväisin. Kirsikankukkien kukkiessa sakuramochi on oikein sopiva jälkiruoka, jos siis pitää ylipäätään riisikakuista tai punapapuhillosta.

Mochimassan pääraaka-aine on tahmea riisi (glutinous rice). Tahmea riisi on tavallisista riisilaaduista lähimpänä puuroriisiä. Tahmea riisi on kuitenkin vielä puuroriisiäkin tahmeampaa. Sen tärkkelyskoostumus on myös erityinen: tärkkelyksen pääkomponenteista amyloosista ja amylopektiinistä tahmea riisi sisältää lähes pelkästään amylopektiiniä. Juuri amylopektiini aikaansaa tahmeuden.

Sakuramochista on vaikea saada erityisen kauniin näköistä. Siksi ylempänä kuvana onkin sakura, eikä –mochi!

3 dltahmeaa riisiä, tai puuroriisiä
4 + 1/2 dlvettä
1/2 dlsokeria
1/2 tlpunaista väriainetta
Riisimassan ainekset.

Huuhtele riisiä vedellä niin kauan, että siitä valuva vesi on suhteellisen kirkasta.

Sekoita puoli desilitraa kuumaa vettä puoleen desilitraan sokeria. Lisää nesteeseen väriaine. Sekoita sokeriliuos riisiin. Lisää vettä sen verran, että veden pinta on riisin pinnan tasalla. Anna riisin imeä nestettä itseensä tunnin verran.

Laita lionnut riisi kattilaan ja mukaan neljä desilitraa vettä. Keitä riisiä kannen alla pienellä lämmöllä 20 minuuttia. Älä avaa kantta kesken kaiken. Odota lämmön poisottamisen jälkeen puolisen tuntia, jälleen avaamatta kantta.

Seuraavana on vuorossa itse mochimassan valmistus. Murskaa riisiä vasten kattilan reunaa puukauhalla. Tee tätä niin kauan, että mochimassa on mahdollisimman tasaista. Massan tasaamiseen kannattaa käyttää aikansa, mutta lopulta jonkun verran riisin struktuuria voi jäädä.

Anna massan jäähtyä, mutta älä aivan kylmäksi. Kylmää massaa on vaikeampi käsitellä.

Tee massasta sakuramocheja seuraavasti pitäen käsiä koko ajan kosteina. Näin mochi ei tartu käteen. Ota iso ruokalusikallinen mochimassaa käteen ja taputtele massa puikulamaiseksi levyksi. Älä tee levystä liian ohutta, sillä muuten täyte tulee mochimassan läpi.

Lisää levyn toiseen reunaan teelusikallinen punapapuhilloa. Taita toinen puoli levystä täytteen päälle ja nipistele reunat kiinni. Tahmea mochimassa tarttuu helposti kiinni ja sakuramochi sulkeutuu.

Koristele sakuramochi vielä kirsikanlehdellä. Perinteisesti käytetään suolavedessä säilöttyä kirsikanlehteä, jonka voi syödä. Myös tuore, puusta napattu kirsikanlehti toimii koristeena.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s